Rugproblematiek bij het paard

Rugproblemen kunnen zich uiten als duidelijke pijnlijkheid in de rug, als kreupelheid waarbij de oorzaak niet in het been gevonden wordt of als rijkunstige problemen waarbij het paard bijvoorbeeld moeite heeft met de lengtebuiging, de nageeflijkheid, het hoofd scheef houdt, de staart scheef draagt, ongelijke passen maakt met de achterbenen, de achterhand niet onder kan brengen, niet kan openen boven de sprong, of verzet toont zoals staken, steigeren, bokken en naar het been van de ruiter slaan bij een bepaalde oefening.

paardenrugDeze rugproblemen kunnen zijn ontstaan na een ongeluk, vastliggen in de box of uitglijden of zelfs na een ongeluk in de wei tijdens de opfokfase, maar ook de bouw van het paard zelf, de bouw van de ruiter, de ligging van het zadel of een langdurige kreupelheid kunnen rugproblemen veroorzaken.

Rugproblemen kunnen opgespoord worden door middel van klinisch onderzoek, technieken uit de acupunctuur en manuele therapie en aanvullende beeldvormende diagnostiek. De behandeling van een rugprobleem bestaat veelal uit een behandeling met manuele therapie (het losmaken van de wervelkolom) acupunctuur (het losmaken van de spieren en het stimuleren van de stofwisseling) eventueel aangevuld met kruiden of (homeopathische) medicijnen en adviezen voor training en rijden. Er wordt aandachtig onderzocht of de rugproblemen veroorzaakt worden door pijn of kreupelheid in een van de benen of gewrichten,  indien nodig worden deze meebehandeld.

Het doel van deze totale benadering en behandeling van het paard is om hem in balans te brengen met zijn eigen lijf en zijn leefomgeving en zo zijn welbevinden te verhogen.

“Feel well with all that he has”