Manuele Therapie of Osteopathie

Manuele therapie houdt zich bezig met het opsporen en verhelpen van blokkades in de vrije beweeglijkheid van iedere individuele wervel. Het idee dat hierachter schuilgaat is dat iedere wervel kan bewegen ten opzichte van de naastliggende wervel. Deze beweeglijkheid is noodzakelijk om een pijnvrije en soepele beweging van het hele lichaam mogelijk te maken.

afbeeldingen lezing hamers en ct 031

Door vele oorzaken kan een wervel ten opzichte van een andere wervel zijn natuurlijke beweging verloren hebben. Dit geeft verkramping van de omliggende banden en spieren en verstoort de circulatie en zenuwfunctie terplekke. Ook de organen die verbonden zijn met de betrokken uittredende zenuwen kunnen belemmerd worden in hun functie. Met behulp van technieken uit de manuele therapie en osteopathie wordt de beweeglijkheid van de wervelkolom hersteld en daarmee de functie van de omliggende weefsels.

Voor een behandeling wordt eerst gekeken hoe het paard zich beweegt in stap en draf, rechtuit en op de harde volte. Dit is om te beoordelen of het paard scheef is en hoe het de wervelkolom buigt op een volte. Zijn de passen van het achterbeen links en rechts gelijk in stap en draf, zet hij een been midden ertussen of doet hij het hoofd naar buiten om de bocht om te komen? Is het paard regelmatig en zet hij de voeten mooi neer? Sommige paarden slepen achter of laten het achterbeen vallen als een klapvoet. Er zijn vele dingen om op te letten in de beweging. Vervolgens kan het paard gelongeerd worden in de longeerbak of gereden worden in de hal. Dit om de gangen te beoordelen en de klachten in beeld te brengen. Het paard wordt vervolgens gepalpeerd en onderzocht op pijnlijke plekken in het lichaam, blokkades in de meridianen en A"shi gevoelige acupunctuur punten.

Als besloten wordt tot een behandeling krijgt het paard, in het geval van een behandeling met manuele therapie, eerst een spuitje waardoor de spieren ontspannen. Vervolgens wordt de hele wervelkolom gecontroleerd op beweeglijkheid van de wervels, één voor één. Indien er een blokkade in de vrije beweeglijkheid gevonden wordt, wordt de desbetreffende wervel losgeklopt. De stand van het bekken wordt gecontroleerd en behandeld, de SI gewrichten worden indien nodig losgewerkt en behandeld, de hals, nek en atlas worden gecontroleerd en behandeld. Alle wervels één voor één worden bekeken.  

Direct daarna wordt de beweeglijkheid weer gecontroleerd. Zo wordt het paard van oren tot staart helemaal losgewerkt en gecontroleerd, totdat het hele lichaam in balans is en de beweeglijkheid zo goed mogelijk geworden is.

Daarna worden de spieren behandeld door middel van acupunctuur. Dit geeft ook een verbetering van de doorbloeding, afvoeren van afvalstoffen uit de spieren en het vrijkomen van immuunstimulerende stoffen en endorfines uit het lichaam zelf. Afhankelijk van de gevonden blokkades en afwijkingen worden ligamenten en knooppunten behandeld door middel van inspuiting, om te voorkomen dat de spanning hiervan de behandeling tegenwerkt als het spierontspannende spuitje uitgewerkt is.  

Daarna moet het paard even stappen tot hij weer mee mag in de trailer. Dit duurt meestal tien minuten. Het paard mag nu gedurende een uur niet eten, u dient dus eventueel hooi uit de trailer te verwijderen. De eerste dagen (meestal 3) na een behandeling met osteomanipulatie moet het paard aan de longe. Voorwaarts neerwaarts, met het hoofd naar beneden, zonder singel, maar met een touwtje "longeerhulp" , dat over de schoft, tussen de voorbenen doorloopt. Zo wordt de wervelkolom geopend en de ruimte tussen de wervels vergroot. Ook wordt het ligament dat vanaf de oren over de nek helemaal naar achteren over de wervels heen loopt, opgerekt.

Neemt U bij het eerste bezoek uw zadel mee, dan kunnen wij controleren of het zadel goed ligt, vergeet ook uw paardenpaspoort niet!

 

 manuele ther tekstfoto